Ana içeriğe atla

Direnç Ve OHM Kanunu

Merhaba Arkadaşlar Öncelikle Sayfamıza Hoşgeldiniz :)


DİRENÇ

Elektronik Devrelerinde çok sık kullanılan bir devre elemanıdır.Akımı sınırlayıcı ve gerilim bölücü devrelerde çokça tercih edilir.Akımın geçişine karşı gösterilen zorluğa Direnç denir.

İletken içindeki serbest ve hareketli elektronlar,hareketlerini sürdürürken önlerine çıkan elektron ve atomlarla çarpışmaları ya da sürtünmeleri sonucunda,hareketlerinin engellenmek istenmesi direnci meydana getirir.

Direnç enerji harcayan devre elemanı olup,diençte harcanan güç ısı şeklinde ortaya çıkar.Birimi Ohm dur ve bu şekilde gösterilir Ω.

Bir elektrik devresinde direnç sabit tutulup Voltaj yani uygulanan gerilim değiştirilirse akımda değişir.Bir direncin uçlarına uygulanan gerilimle ,içinden geçen akım arasında sabit V / I oranı vardır.Bu ifadeye göre direnç değeriR=V/I  formülünden bulunur.

R= Direnç   (OHM)
V= Volt       (Direnç Uçlarına Uygulanan Gerilimi İfade eder.)
I = Amper   (Direnç içerisinden geçen akımı ifade eder)

Direncin tam tersine ise İLETKENLİK denir.Bu sebepten iletkenlik akımın geçişine karşı gösterilen kolaylık anlamına da gelir.İletkenlik G harfi ile gösterilir ve direncin tam tersi olduğuna göre formülüde G=I / R olarak bulunur.


İletkenin boyu uzadıkça,elektronların çarpışacağı atom sayısıda artacağından telin direnci daha da büyür.Örneğin iletkenin boyu 2 kat arttığında,direnç de doğru orantılı olarak 2 kat artar.O halde tel boyunun uzaması direnç değerinin artmasına neden olur.

Benzer şekilde iletken kesiti ince olursa,elektronların atomlarla çarpışması daha fazla olacağından ısısnın ve direncin artmasına neden olur.Ayrıca iletkenlerin direncini yapıldığı malzemenin cinsi ve karışım oranı da etkiler.İletkenin cinsi malzemenin öz direncine bağlıdır.

Özdirenç ;İletkenin birim uzunlukve kesitli parçasının direnciolarak tanımlanır.Her malzemenin öz direnci farklıdır.


İletken bir telin direnci;
*Telin uzunluğu ile doğru orantılıdır.
*Telin kesitiyle ters orantılıdır.
*İletkenin cinsine bağlıdır.

Buna göre iletken bir telin direnci ; R =PxL/A  formülünden bulunur.

P = İletkenin öz direnci
L = İletkenin uzunluğu
A= İletkenin kesiti


OHM KANUNU;
Bir alıcının içerisinden geçen akım,alıcının uçlarına uygulanan gerilimle doğru,alıcının direnci ile ters orantılıdır.Kapalı bir elektrik devresinde akım,gerilim ve direnç arasındaki bu orantıya Ohm Kanunu denir.


Ohm Kanunu Formülü ; V=IxR olarak yazılabilir.


Kapalı bir elektrik devresinde ohm kanunu uygulanırken,kaynakların kendi iç dirençleri de dikkate alınmalıdır.

Bir örnek verecek olursak ; Direnci 5 ohm olan bir letkenden 3 Amperlik akım geçtiğine göre,iletkenin uçları arasındaki gerilimi bulalım.

R= 5 OHM
I=  3 Amper
V= ?                                          V=I*R                     V=5*3=15 VOLT bulunur.

Arkadaşlar umarım açılayıcı olmuştur ve beğenmişsinizdir Konu ile alakalı soruları yorumlarda belirtirseniz elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım :)
İYİ DERSLER...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sensörlü Lamba Nedir Ne İşe Yarar

Arkadaşlar Herkese Merhabalar Öncelikle Sayfamıza Hoşgeldiniz :) Sensörlü Lambalar artık hepimizin apartmanında,kapı önlerinde ve iş yerlerinde olmazsa olmazı haline gelmiş bir elektrikli aydınlatma armatürüdür. Sensörlü lamba ; Üzerinde gece gündüz ve zaman ayarı bulunan hareketi algıladığında devreye enerji vererek içerisinde bulunan ampüllerin çalışmasını sağlayan yarı elektrik yarı elektronik aydınlatma armatürüdür. Sensörlü lambanın içerisinde 2 adet duy yuvası bulunmakta ve bu yuvalara en fazla 25 Watt veya 40 Watt ampül takmamız gerekmektedir.Yüksek watt lı ampüller elektronik aksama zarar vereceğinden kullanmanızı tavsiye etmem. Bu armatürlerin içerisine kesinlikle tasarruflu ampül takmayınız aksi takdirde 10 günde bir ampül değiştirmek zorunda kalırsınız.Tasarruflu ampüller içerisinde bulunan gaz ısınarak aydınlatma verir.Sensörlü lambada enerji 3 dakika veya daha az verildiğinden sürekli yanıp sönmesi sonucunda içerisindeki gaz tam ısınmaz ve sürekli yarım

LED TV LED BAR DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Günümüzde oldukça yaygınlaşan LED TV ler ismini tv panelinin aydınlatma türünden aldı diyebiliriz.LCD TV lerde panel aydınlatması florasan ampüller ile yapılmakta idi ama artık teknoloji ile birlikte televizyonlar dahada inceldi ve tv paneli aydınlatmada artık Led teknolojisi yerini aldı. Led aydınlatma hem daha ekonomik hemde tv yi daha zarif hale getirdi. Tabiki led tv nin avantajları olduğu gibi arıza söz konusu olduğunda da bize nasıl bir etki yaptığını anlatmaya çalışalım.Led tv içerisinde kullanılan led çeşitleri,tv marka ve modeline göre çok çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır.Ortalama bir led tv nin normal süreçte yaklaşık 4 ve 8 sene arasında çalıştığını gözlemledik.Tabiki bu gözlemler tv tamiri ile uğraşmaktan kaynaklı. Üretilen ledlerin elbetteki bir çalışma saati var ve ömürleride saat üzerinden belirlenmiştir.Fakat tv ekran ışık ayarını en üst seviyede açarak izleyen biri,bu çalışma saatini de otomatikman kısaltmış olacaktır.Tv nin bulunduğu bölge ve koşullar tv ledlerinin

LEHİM MAKİNASI HAVYA NEDİR NE İŞE YARAR

Arkadaşlar bu blog yazımın ikinci konusudur ve öncelikle şunu söyleyeyim Yorumlara açık konulardır sizin fikirlerinizi de bekliyorum Teşekkürler :) Lehim Makinası bir diğer adı ile Havya ; Elektronik devre kartlarının üzerine,elektronik malzemeleri lehim telini eriterek yapışmasını sağlayan bir elektrikli alet dir. Yapı olarak,dış gövdesi plastik,kauçuk veya tahta saplı olarak üretilmektedir.İçerisinde bulunan reistans yani ısıtıcı tel sayesinde fişe taktığımızda ısınarak havya lehim yapılacak ısıya ulaşmaktadır. Lehim makinasının uç kısmı lehim yapılacak alana göre değişkenlik gösterebilir.Kalın ve ince uçlar sayesinde lehim yapılacak kısım rahatlıkla ısıtılıp lehim telinin erimesi sonucunda güzel bir lehimleme işlemi ortaya çıkmış olur. Yukarıda ki resimlerde Tabanca şeklinde tetiğine basınca ısınan ve bırakınca soğuyan lehim makinası ve Normal havya görünmektedir.Havya alırken dikkat etmemiz gereken Lehim makinamızın kaç Watt olduğudur.Bu bizim havyamızın ısıtma