Ana içeriğe atla

Ampermetre İle Ölçüm Yapmak

Merhaba Değerli Okurlar Öncelikle Sayfamıza Hoşgeldiniz.

Bu yazımızda elektrik ve elektronik devrelerde ölçme nedir neden önemlidir ve hangi aletler ile ölçülür bunlardan bahsedeceğim.

ÖLÇMENİN ÖNEMİ

Bilinen bir değerle bilinmeyen bir değeri karşılaştırmaya ölçme denir.Elektrikli veya elektronikli araçların düzgün bir şekilde çalışmalarını kontrol ve gerekli ayarlarını yapmak için alıcının akımını,gerilimini,gücünü ve direncini ölçmek gerekir.

Ölçme ile elektrikli aygıtların onarılmasını,arıza yerlerinin bulunmasını,çeşitli kısımlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmede bize en büyük yardımcı ölçü aletidir.

Elektrik ve elektronik mesleği ile uğraşan teknik elemanların anlaşmaları ve birbirleri arasında bilgi aktarmaları yine ölçmenin bir neticesidir.

AMPERMETRELER

Elektrik ve elektronik devrenin çektiği akım şiddetini ölçen aletlere ampermetre denir.Ölçülecek devreye seri bağlanır.Ampermetrelerin çalışmasını sağlayan bobin teli kalın ve sarım sayısı azdır.Dolayısıyla iç dirençleri küçüktür.

 


Ampermetre devreye yanlışlıkla paralel
bağlanırsa,devre sanki bir iletken ile birleştirilmiş gibi kısa devre olur.Sigortalar atar ve ölçme aleti arıza verebilir.

Amper;bir gümüş nitrat eriyiğinden (AgNO3) saniyede 1.118 miligram gümüş açığa çıkartan akım şiddetine bir amper denir.Amperin 1000 katına Kiloamper (KA),1/1000 katına mili amper (mA) denir.


Ampermetre ile herhangi bir alıcının akımını ölçmek için yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi bağlamak gerekir.Ampermetreyi bağlamadan önce ampermetre seçiminde dikkat edilmesi gerekir.Kullanılacak ampermetrenin alternatif akımda mı yoksa doğru akımda mı kullanılacağına bakılmalı.Hata yapılmamalı.

Yanlış kullanılan bir ölçü aleti ile sonucu doğru olan bir ölçme yapılamaz.Yine kullanılacak ampermetrenin ölçme sınırı,devreye bağlanacak alıcının çekeceği akım kadar olmalı.Eğer ölçme sınırı küçük olan ampermetre,büyük akım çeken bir alıcı devresine bağlanırsa ampermetre yanar veya hasarlı hale gelebilir.

Arkadaşlar umarım faydalı olur.
Voltmetre ve diğer ölçü aletleri hakkında da açıklayıcı bilgiler kısa zaman içerisinde yazacağım.İYİ DERSLER DİLERİM.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sensörlü Lamba Nedir Ne İşe Yarar

Arkadaşlar Herkese Merhabalar Öncelikle Sayfamıza Hoşgeldiniz :) Sensörlü Lambalar artık hepimizin apartmanında,kapı önlerinde ve iş yerlerinde olmazsa olmazı haline gelmiş bir elektrikli aydınlatma armatürüdür. Sensörlü lamba ; Üzerinde gece gündüz ve zaman ayarı bulunan hareketi algıladığında devreye enerji vererek içerisinde bulunan ampüllerin çalışmasını sağlayan yarı elektrik yarı elektronik aydınlatma armatürüdür. Sensörlü lambanın içerisinde 2 adet duy yuvası bulunmakta ve bu yuvalara en fazla 25 Watt veya 40 Watt ampül takmamız gerekmektedir.Yüksek watt lı ampüller elektronik aksama zarar vereceğinden kullanmanızı tavsiye etmem. Bu armatürlerin içerisine kesinlikle tasarruflu ampül takmayınız aksi takdirde 10 günde bir ampül değiştirmek zorunda kalırsınız.Tasarruflu ampüller içerisinde bulunan gaz ısınarak aydınlatma verir.Sensörlü lambada enerji 3 dakika veya daha az verildiğinden sürekli yanıp sönmesi sonucunda içerisindeki gaz tam ısınmaz ve sürekli yarım

LED TV LED BAR DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Günümüzde oldukça yaygınlaşan LED TV ler ismini tv panelinin aydınlatma türünden aldı diyebiliriz.LCD TV lerde panel aydınlatması florasan ampüller ile yapılmakta idi ama artık teknoloji ile birlikte televizyonlar dahada inceldi ve tv paneli aydınlatmada artık Led teknolojisi yerini aldı. Led aydınlatma hem daha ekonomik hemde tv yi daha zarif hale getirdi. Tabiki led tv nin avantajları olduğu gibi arıza söz konusu olduğunda da bize nasıl bir etki yaptığını anlatmaya çalışalım.Led tv içerisinde kullanılan led çeşitleri,tv marka ve modeline göre çok çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır.Ortalama bir led tv nin normal süreçte yaklaşık 4 ve 8 sene arasında çalıştığını gözlemledik.Tabiki bu gözlemler tv tamiri ile uğraşmaktan kaynaklı. Üretilen ledlerin elbetteki bir çalışma saati var ve ömürleride saat üzerinden belirlenmiştir.Fakat tv ekran ışık ayarını en üst seviyede açarak izleyen biri,bu çalışma saatini de otomatikman kısaltmış olacaktır.Tv nin bulunduğu bölge ve koşullar tv ledlerinin

LEHİM MAKİNASI HAVYA NEDİR NE İŞE YARAR

Arkadaşlar bu blog yazımın ikinci konusudur ve öncelikle şunu söyleyeyim Yorumlara açık konulardır sizin fikirlerinizi de bekliyorum Teşekkürler :) Lehim Makinası bir diğer adı ile Havya ; Elektronik devre kartlarının üzerine,elektronik malzemeleri lehim telini eriterek yapışmasını sağlayan bir elektrikli alet dir. Yapı olarak,dış gövdesi plastik,kauçuk veya tahta saplı olarak üretilmektedir.İçerisinde bulunan reistans yani ısıtıcı tel sayesinde fişe taktığımızda ısınarak havya lehim yapılacak ısıya ulaşmaktadır. Lehim makinasının uç kısmı lehim yapılacak alana göre değişkenlik gösterebilir.Kalın ve ince uçlar sayesinde lehim yapılacak kısım rahatlıkla ısıtılıp lehim telinin erimesi sonucunda güzel bir lehimleme işlemi ortaya çıkmış olur. Yukarıda ki resimlerde Tabanca şeklinde tetiğine basınca ısınan ve bırakınca soğuyan lehim makinası ve Normal havya görünmektedir.Havya alırken dikkat etmemiz gereken Lehim makinamızın kaç Watt olduğudur.Bu bizim havyamızın ısıtma